Hoppa till sidans innehåll

Kost


 

 

För att få ut så mycket som möjligt av din träning så är ditt matintag A och O för ett lyckat resultat.

 

KLICKA HÄR FÖR EXEMPEL PÅ BRA KOST

 

Frukost

Här sätter du milstolpen för hur ditt blodsocker skall bli resten av dagen. Fokus på proteiner och fetter, undvik snabb energi med mycket kolhydrater. En stadig frukost med rätt mat är grunden för en effektiv och trivsam dag ur alla hänseenden.

Om du får i dig för mycket snabb energi så toppas blodsockret, detta får kroppen kompensera med att spruta in en massa insulin, insulinet i sin tur hämmar fettförbränningen, bryter ner musklerna och sänker samtidigt ditt blodsocker i botten. Om din kropp får en sådan katastrofal start på dagen så klarar den sällan att hitta en bra balans på blodsockret. Du kommer hela dagen att pendla mellan högt och lågt blodsocker. Överviktiga personer hittar nästan uteslutande orsaken här, att hela tiden brottas med högt och lågt blodsocker medans kroppen inte förbränner fett utan bara muskler.

 

Mellanmål

Att bibehålla en lagom nivå blodsocker från frukost till lunch går inte utan ett mellanmål. Än en gång, proteiner och fetter med långverkande energi är det som gäller.

 

Lunch

Troligen ditt viktigaste mål mat under dagen. Även här ska du prioritera Proteiner och Fetter. Var inte rädd för att äta mycket, särskilt om det stundar träning på kvällen så behöver du redan nu fylla på dina depåer.

 

Mellanmål Före träning

Glöm inte att äta innan träning, lunchen som du stoppade i dig för ca 5 timmar sedan räcker inte som bas för att du skall vara effektiv på träningen.

Cirka 1 timme innan träning bör du äta ett rejält mellanmål, mycket proteiner och fetter är det som behövs, långverkande energi. Om du vid en träning kommer med för lågt blocksocker så ger din träning motsatt effekt, din fettförbränning existerar inte samtidigt som en kropp utan tillgänglig energi söker detta i muskelaturen. Kroppen bryter alltså ner musklerna för att få energi istället för att bygga upp dem.

 

Under träning

Eftersom ett träningspass varar ganska länge och dina depåer förmodligen hinner tömmas innan träningen är över, så rekommenderar jag att ta med en frukt el.dyl. för att i rätt mängd återställa balansen efter ca 45-60 minuters träning.

Om du håller dig på en bra blodsockerhalt så maximerar du ditt resultat i träningen, samtidigt så är humöret på topp!

 

Efter Träning

I så länge som tre dagar efter ett hårt träningspass så återhämtar sig kroppen. Vid den "akuta" återhämtningen så krävs nytt matintag inom en timme efter träningen. Med tanke på våra träningstider så är det lagom att äta en stadig middag i tät anslutning efter träningspasset.

 

Sen måltid

Ibland känner du hunger även senare på kvällen när det närmar sig läggdags, var inte rädd för att äta. Kroppen säger ifrån när den behöver mat, lyssna på din kropp men ät rätt.

 

Summering

Summa summarum, sträva efter att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå med hjälp av långverkande energi under hela dagen. Det kommer att gynna din träning och ditt välmående.

 

KLICKA HÄR FÖR EXEMPEL PÅ BRA KOST

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:16 Skribent: Marcus Nilsson

 

Vi säger TACK
till våra
sponsorer:

 

Anemonen

BT Järn

Carl-Magnus Entreprenad AB

Delta Data

ELME Spreader AB

Elmhults Screentryck

Emmas Massage

Ewas Skrädderi

FRAUSINGS Reklammix

Gerts Busstrafik AB

Harabas Falafel

HEMA Rostfritt

ICA Nära Liatorp

IKEA

Invacare Rea

Kronobergs bil

Kroons Vulk & Service

Mats El

Maxi ICA Stormarknad Älmhult

Mix Prylhuset

NATEK

NYBE AB

OBIK AB

Sibylla

Sjöstugans Camping

Smålands Fastighetsbyrå AB

Suez SITA

Tandhälsan

Vickos Måleri

Widings El

Willys

 

Tänk om

Vi arbetar med projektet Tänk om

 - Vi tänker till om idrott och alkohol

 

Postadress:
Föreningen Eneryda Volley - Volleyboll
c/o Boo Johansson, Norra Kulla
34372 Eneryda

Kontakt:
Tel: 047622018
E-post: This is a mailto link

Se all info